Nieuws

Group
Nieuws
Groenbemesters worden ingezet om de landbouw te verduurzamen en te vergroenen. Maar welke werken het beste? En hoe kunnen groenbemesters ingezet worden bij het voorkomen van bepaalde bodemziekten? In de Publiek Private Samenwerking (PPS) Groenbemesters zijn veldproeven gecombineerd met fundamenteel onderzoek. Groen Kennisnet vroeg projectleider en onderzoeker Joeke Postma, wat zijn de belangrijkste resultaten en waar is zij het meest trots op?
Groen Kennisnet  
Nieuws
Groenbemesters en niet-kerende grondbewerking zijn methoden om de bodemkwaliteit te verbeteren. Door minder verstoring van de bodem in combinatie met groenbemesters verbetert de bodemstructuur, het bodemleven en neemt het organisch stofgehalte toe. In het mengsel (tillage rammenas, voederwikke, facelia en gele mosterd) werden de goede eigenschappen van de individuele groenbemesters versterkt.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Met een stijging van 6.007 ha (8%) ten opzichte van 2022 zet de groei van het biologisch landbouwareaal door. De uitbreiding van areaal vindt vooral plaats bij bestaande biologisch gecertificeerde bedrijven. Het aantal gecertificeerde biologische land- en tuinbouwbedrijven in de CBS-Landbouwtelling is in 2023 met 1% toegenomen tot 1.879. Sinds 2016 is de toename niet meer zo laag geweest; in 2018 was er nog een toename van 11%. Dat staat te lezen in het rapport de Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel; editie 2023.
Groen Kennisnet  
Nieuws
De land- en tuinbouw staat voor de opgave om de komende jaren in rap tempo verder te verduurzamen. Door bijvoorbeeld innovatie, inzetten op meer biodiversiteit en betere waterkwaliteit,  de introductie van nieuwe gewassen, minder dieren of een korte keten.  En dat in een internationaal speelveld én met behoud van een gezond verdienmodel. In deze zomerreeks nemen we een kijkje in de toekomst. Als de veelbelovende ontwikkelingen van nu in de praktijk zijn gebracht: hoe ziet de land- en tuinbouw er anno 2030 uit? Deel 5: afzet via de korte keten.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Natyra® is een vrij nieuw appelras. Natyra® heeft een goede resistentie tegen schurft. Vandaar dat dit ras potentie heeft voor bio-telers. Toch moet ze op een aantal vlakken anders geteeld worden omdat bio-telers aanlopen tegen onder andere zwakkere groei, vaak een te hoge vruchtdracht en moeizame kleuring. Een project van de CCBT (Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt te België) deelt een handleiding voor de bio-teler.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Het is de week van de biodiversiteit! Biodiversiteitsverlies is één van de grootste uitdagingen van deze generatie. Naar schatting is er nog maar 15% van de oorspronkelijke biodiversiteit in Nederland over. Deze week kun je iedere dag op groenkennisnet.nl lezen hoe biodiversiteit bevordert wordt. In het thema akkerbouw lees je meer over welke invloed biologische landbouw heeft op de biodiversiteit.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Agroforestry krijgt veel aandacht de laatste tijd. Met agroforestry worden bomen en struiken op een perceel gecombineerd met akkerbouwgewassen of vee. Door de teelt van verschillende producten bij agroforestry, kunnen risico's gespreid worden en wordt het inkomen robuuster. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit en voor klimaatmitigatie. Bomen kunnen de effecten van klimaatverandering, zoals bijvoorbeeld droogte en extreme regenval, beter beheersen. Steeds meer boeren maken de overstap.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Altijd al een bos willen beginnen? Dan moet je wel weten waarmee je rekening moet houden als je zo'n (voedsel)bos gaat aanleggen. Bestemmingsplannen, archeologische vondsten, wet natuurbescherming, hoogspanningskabels,… en nog veel meer! Vandaar dat het Groen Ontwikkelfonds Brabant en Werkeenheid natuurnetwerk Brabant een handige handleiding hebben gemaakt: “Een natuur- of voedselbos realiseren in Noord-Brabant: tips en hulpmiddelen voor initiatiefnemers”.
Groen Kennisnet  
Nieuws
René ontvangt ons op zijn boerderij in Barchem, gelegen tussen de weilanden en andere boerenbedrijven in de Achterhoek. Al van jongs af aan heeft René hart voor de natuur. Ook in zijn werk is hij bewust bezig met zijn omgeving. Vol passie vertelt hij over zijn bedrijf en zijn visie voor de toekomst. ‘’In 1998 namen mijn vrouw en ik de boerderij van de familie mijn vrouw over die al sinds 1908 bestaat’’, vertelt René. ‘’Toentertijd bestond de boerderij voornamelijk uit melkvee. Na enkele succesvolle jaren brak in 2015 een moeizame periode aan. Door het fosfaatrechtenstelsel kwamen we in een spagaat terecht en moesten er keuzes gemaakt worden over het voortbestaan van het bedrijf.’’
Toolbox Biodiversiteit  
Nieuws
Heb jij je wel eens afgevraagd wanneer het beste moment is om biologisch melkveehouder te worden? Of ben je geïnteresseerd maar weet je niet welke regelgeving erbij komt kijken? In een nieuwe interactieve pdf van Biologisch Boeren lichten boeren de belangrijkste zaken uit. Ook is er een podcastserie gemaakt, waarin betrokken experts dieper ingaan op de omschakeling naar biologische melkveehouderij.
Groen Kennisnet  
Nieuws
In natte zomers kan de aardappelziekte Phytophthora grote schade veroorzaken in de biologische aardappelteelt. Biologische aardappeltelers hebben geen gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar die kunnen worden ingezet wanneer Phytophthora toeslaat. Voor veel telers is het daarom geen optie meer om biologische aardappels te telen, tenzij ze kunnen beschikken over rassen die resistent zijn tegen Phytophthora. Gelukkig zijn die er tegenwoordig.
Biokennis  
Nieuws
Een natuurinclusieve inrichting van Nederland kan een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van actuele maatschappelijke opgaven, zoals klimaatverandering, (drink)waterkwaliteit, biodiversiteitsherstel en een gezonde leefomgeving. Dit concluderen PBL en WUR in het rapport Natuurverkenning 2050 - Scenario Natuurinclusief. Het is de eerste keer dat de effecten van een natuurinclusief toekomstbeeld richting 2050 zijn doorgerekend.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Internationaal onderzoek levert praktische kennis op voor innovatie op het boerenerf. Daarom is LNV betrokken bij meerdere zogenaamde ERA-Netten, waarin nationale en Europese onderzoeksgelden worden gebundeld. CORE Organic is een mooi voorbeeld van zo’n netwerk, waardoor de afgelopen 15 jaar 45 projecten zijn uitgevoerd ten behoeve van de biologische landbouw. Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, is al jaren partner in dit ERA-Net.
Groen Kennisnet  
Nieuws
In een speciale uitgave van Philosophical Transactions of the Royal Society B Biological Sciences breken internationale onderzoekers een lans voor de bodem als essentiële basis van onze samenleving. De bijdragen van natuur aan welvaart, gezondheid en welzijn van de mens worden ecosysteemdiensten genoemd, of Nature’s Contributions to People (NCP’s). Het speciale nummer benadrukt dat de bodem positief bijdraagt aan alle 18 diensten die gedefinieerd zijn als NCP’s en aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Als onderdeel van de uitgave schreven Wageningse onderzoekers Gerlinde De Deyn (Bodembiologie) en Lammert Kooistra (Laboratorium voor Geo-Informatiekunde en Remote Sensing) een artikel over de rol van bodems in de vorming, het behoud en herstel van habitats.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Waar nu in de veehouderij de voorkeur uitgaat naar efficiënte rassen met een topproductie, is er in de meer biodiversiteitsvriendelijke landbouw ruimte voor dieren met andere eigenschappen. Met name zeldzame, Nederlandse runderrassen hebben geschikte kenmerken om een rol te gaan spelen in de agro-ecologische landbouw. Zij zijn meer robuust dan hun Holstein-collega’s. Voor de oorspronkelijk Nederlandse schapen-, geiten- en paardenrassen lijkt dat in mindere mate te gelden, maar meer onderzoek is nodig.
Groen Kennisnet